top of page

Tropy, aneb na co si dát pozor v letních měsících

Dnešní článek jsem chtěla pojmout jen jako první pomoc při přehřátí psa, ale nakonec jsem se rozhodla, že ho pojmu šířeji, protože samozřejmě vždycky je lepší takovým situacím předcházet, takže vám dnes pedložím několik věcí, na které si v tropických teplotách a letních měsících obecně dávat pozor.


AUTA

Tady je to snadné, NIKDY za ŽÁDNÝCH okolností nenechávejte žádné své zvíře ve stojícím autě, a to ani se zapnutou klimatizací, ani s otevřeným okýnkem, ani s vodou na pití. Žádné toto opatření nezabrání přehřátí pejska, nebo případnému zachraňování pejska ze strany kolemjdoudcích, nejen že ohrozíte život zvířete ale také své auto, neboť při podezření na přehřívání zvířete v autě je možné, že vám bude vytlučeno okénko aby se zvíře dostalo ven. Pokud musíte se zvířetem cestovat, vždy jej berte s sebou nebo v případě psa uvažte venku s vodou a ve stálém stínu.


VENKU

Pokud s vámi cestuje zvířátko v letních měsících, nidy si nezapomeňte čistou vodu na pití, kterou můžete mít ve speciálních cestovních miskách nebo v pet lahvi abyste zvířeti mohli pravidelně dodávat tekutiny. Velmi dobrý vynález poslední doby jsou i speciální chladící podložky pro zvířata, které jim můžete koupit. Případně postačí i třeba namočený ručník ve vodě, na který si zvíře může lehnout když bude chtít. Udržovat zvíře ve stínu je samozřejmost, my také nejsme celý den na ostrém slunci, nezapomínejtena to když se chráníte klobouky, pejsci takovou možnost nemají. Pokud musí zvíře být uvázané, nebo čekat (třeba při hovoru s kamarádkou nebo při hraní si dětí na hřišti) vždy dbejte na to aby mělo zvíře stín a při delším pobytu i vodu.


KRIZE

Pokud se vám přeci jen stane, že na zvíře je horko moc, poznáte to podle několika ukazatelů.


· Zrychlené dýchání

· Neochota k pohybu

· Touha pít (pokud je to vážné a leží, pak už je vyčerpaný natolik že pít nechce)

· Horší fáze jsou provázeny apatií a zvracením

· V nejhoríšm případě může dojít i ke ztrátě vědomí a otoku mozku


První pomoc je určitě zchlazení zvířete, NIKDY nepolévejte psa , nebo jiného mazlíčka celého studenou vodou! Dostal by šok. Chlaďte od pacek, tedy zabalte packy do namočeného ručníku, nebo namočte do kelímku se studenou vodou. Podejte ihned pití. Pokud ke chlazení použijete ledovou vodu nebo led, pak chlaďte několik minut a poté sundejte, aby nedošlo k omrzlinám pacek a šoku. Pokud je stav vážnější vyhledejte lékařskou pomoc.


DALŠÍ RIZIKA LETNÍCH MĚSÍCŮ

Kromě horka, léto a vysoké teploty přinášejí další rizika. A to je hmyz a parazité. Speciálně bodavý létající hmyz zdržující se především u vody nebo kolem stájí a podobně. Tento bodavý hmyz, v čele s komáry může přenášet nebezpečné nemoci, proto je dobré kromě ošetření na blechy a klíšťata, přidat i ochranu proti bodavému hmyzu, repelenty. Buď jsou přímo repelentní pipetky, nebo existují i přírodní repelentní přípravky. Riziko dirofilariozy, tedy kožní červivosti je už díky oteplování i v naší republice. Rozhodně neváhejte s takovými přípravky, berete-li zvíře na dovolenou do jižních států- Tam kromě kožní červivosti hrozí i červivost srdeční která je neléčitelná a smrtelná. Při cestování je také dobré ošetřit pejska proti echinokokoze, což je nebezpečný parazit. Dělá se odčervovací tabletkou, kterou podáte před odjezdem na dovolenou a po příjezdu.


NA CO DÁT POZOR PŘI CESTOVÁNÍ

K létu patří i cestování, pokud chcete vzít vašeho mazlíčka na cesty nezapomeňte, že pes kočka i fretka musí mít platný PAS a musí být označeni ČIPEM. Dále je potřeba zhodnotit kam se zvířetem cestujeme. Každá země má totiž jiná pravidla a jiná rizika. Seznam pravidel a požadavků pro jednotlivé země najdete na stránkách státní veterinární zprávy ČR. V záložce zvířata, na boku v menu pak cestování se zvířaty v zájmovém chovu. Nezapomeňte si tyto informace kontrolovat včas! A to až několik měsíců před plánovaným odjezdem, někeré země (především USA, Austrálie a exotické země) mají pravidla, která jsou časově náročnější, je tedy možné že byste pak zvířátko nesměli brát vůbec. Vždy zvažte, zda daná cesta je pro vaše zvířátko nutná a zda pro něj bude nějakým přínosem.

· https://www.svscr.cz/

48 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page