top of page

Význam kastrace koček a kocourů

Proč kastrovat vaši kočičku


Mnoho lidí se mne ptá na možnosti, jak udělat aby nemohla mít kočička mladé. Spousta lidí žádá zázračnou injekci nebo tabletku. Ale ti, kdo mne navštěvují vědí, že nic takového neexistuje. Tabletky, které jsou mylně zvané "kočičí antikoncepce" jsou ve skutečnosti mužské hormony, určené pro dospělé muže, a vůbec nepatří kočkám do tlamky. Nejsou pro ně idikované, pouze utlumí činnost pohlavních orgánů kočičky, ale díky jinému fungování pohlavního aparátu koček, často , nebo téměř vždy, působí fatální poruchy pohlavního cyklu a nemoci pohlavních orgánů, jako jsou cysty, či záněty dělohy.


Klienti, když se zeptám na věk kočičky, často mylně uvádějí, že je stará. Když se pak zeptám na věk, často řeknou 10, 12 ale i 7, 8 let. To je ale nesmysl, kočky se běžně ve zdraví dožívají 20 let! Ale právě z důvodu brzké odůmrtě koček na vesnicích především v dívějších letech, se toto mylné mínění rozšířilo. Kočičky samozřejmě brzy končily pod koly automobilů, ale také umíraly tiše v ústraní na záněty pohlavních cest, potraty, odůmrtí plodů v děloze nebo na vyčerpání z neustálého množení. Jistě si sami pamatujete na vyhublé kočičky, které se potloukaly všude kolem na vesnicích. Byly předčasně zestárlé.


Nikdo nechce procházet tím, co si zažívaly tyto kočičky. Jediná a správná pomoc je nasnadě. Kastrace kočiček které nechceme množit, což by měly být vlastně všechny, které nejsou na chov. Kastrace kocourků je stejně důležitá, neboť nekastrovaný kocour migruje několik kilometrů (až desítek kilometrů) ve svém okolí a tam hledá partnerky na páření. Často od lidí slýchám, že nenechají kocourka, který chodí venku vykastrovat, protože by mu to neudělali, jen ať si užije, on přeci koťata mít nebude. Ale to je velmi sobecký a neetický přístup.


"Jsi navždy zodpovědný za to, co jsi k sobě připoutal"


To je má oblíbená věta od Antoine de Saint-exupéryho, autora Malého prince. Skrývá totiž tolik pravdy.

Pokud si pořídíme zvíře, je jedno zda na zahradu na lovení myší, nebo jako mazlíčka k dětem. Je jedno jeslti k němu máme citovou vazbu nebo ne. Tím, že jej chováme za něj neseme zodpovědnost! Zodpovědnost a ze zákona vyplývající povinnost postarat se o jeho zdraví, bezpečí a také o bezpečí ostatních zvířat před ním. Nevykastrováním kocourka nebo kočičky, tak berete plnou zodpovědnost za všechny jeho potomky, i ty které splodí mimo vaši zahradu. To, že je nevidíte vás nezbavuje zodpovědnosti za jeho život.


Buďte zodpovědní, nedělejte si více starostí, než je třeba, nezatěžujte cizí ani svou kočičku, která nevykastrovaná je během 2 let schopná vyplodit potomstvo čítající 69 dalších koček, a během 5 let neuvěřitelných 11 000 kočiček! Ty potom umírají vyhozené, nemocné a osamocené často venku bez pomoci, protože pro tolik kočiček nelze najít domov.


Kastrace kocourků může probíhat celý rok, ale kastrace koček je vhodná nejvíce v zimě, neboť tehdy se kočičky nemrouskají. Kastrujte nejdéle do začátku března, poté už je operace díky prokrvení orgánů a hodnotám hormonů mnohem rizikovější. Lidé, kteří přijdou na kastrace kočiček zjara, pak vystavují většímu nebezpečí své kočky, ale také traumatu své veterináře, kteří kromě velmi složité kastrace kočky, která je plnohodnotnou břišní operací, musí také utrácet živá nenarozená koťátka. A to nikdo z nás nechce.


Buďte zodpovědní, kastrujte vaše kočičky a kocourky.

Děkuji MVDr. Lenka Čepková



251 views0 comments
bottom of page